Rok 2008 v jihlavské mhd

| | |


Tak jako každým rokem, tak i letos je tu pro Vás souhrn aktualit z loňského roku. Bohužel minulý rok se zrovna nestalo moc zásadních událostí, takže si je shrňmě pouze po čtvrtletích.

I. čtvrtletí:
U Městských domů bylo vyměněno pár sloupů TV. Zájezdový autobus LC 735 ev.č. 109 byl prodán do Bohumína.

II. čtvrtletí:
Poslední týden v květnu se konal mezinárodní seminář studentů o problémech dopravy ve městě. Byl vyřazen trolejbus ev.č. 35. Novými sloupy TV byla poctěna ulice Hradební kolem Cityparku.

III. čtvrtletí:
Časové jízdné podražilo v průměru o 20%. Uvažovalo se o návratu trolejbusů do Benešovy ulice. Od 24. 7. byl zde na pět dní zkoušen autobus Iveco Crossway LE. Autobus ev.č. 320 byl vyřazen, když měl ve vozovně menší požár motoru. Ve vozovně proběhla částečná výměna trolejového vedení.

IV. čtvrtletí:
Byla schválena dotace EU na nákup 23 nových nízkpodlažních trolejbusů. Nebyla schválena varianta postavení tratě Benešovou ulicí. V říjnu byla otevřena nová zastávka na lince 4 (Heroltice, Švábka). V prosinci přišly dva nové autobusy Citelis ev.č. 213 a 214.



Co lze očekávat v roce 2009? Změn by mělo být hned několik. Měl by být doplněn odbavovací systém o čipové karty. Dále by jsme se mohli dočkat jízdních řádů v mobilních telefonech. Postupně by se mělo rekonstruovat 45 zastávek na bezbariérové. Je v plánu umístit na několika křižovatkách systém preference mhd. Na podzim pak dojde první dodávka 8 ks nových nízkopodlažních trolejbusů Škoda Solaris 26 Tr. Pokud město najde na jaře deset milionů, tak se můžeme těšit na dokončení výstavby trolejbusové tratě ulicí Vrchlického. No a na konec nás v druhé polovině roku čekají oslavy 100 let MHD v Jihlavě.













odzkoušeno v IE 9.0  |  rozlišení 1024x768  |  jihlavskymhd.g6.cz  |  © MK & M.J. & Eugen 2006-2013