Rok 2009 v jihlavské mhd

| | |


A je to tu opět jako každý rok. Pojďme si v bodech shrnout, co se stalo v roce minulém a co se možná stane v roce nynějším.



I. čtvrtletí:

V lednu byla dohodnuta smlouva se Škodou Electric na dodávku nových 23 trolejbusů typového označení Škoda 26 Tr Solaris. Na autobusy citelis byla namontována světla pro denní svícení. V březnu byla podepsána smlouva, že Mikroelektronika dodá Jihlavě odbavovací systém na bázi bezkontaktních čipových karet. Vyřazený vůz e.č. 314 byl prodán AD Husták.


II. čtvrtletí:

V dubnu byl odstaven trolejbus e.č. 40, již se v provozu neukázal. V květnu se začínají objevovat ve vozech nové strojky na čipové karty. Zároveň doráží do Škody Plzeň první kastle budoucího vozu e.č. 68 označen jako "Škoda 26 Tr Solaris" a již koncem června najíždí v Plzni své první kilometry. Začátek spuštění nového odbavovacího systému se přesouvá z technických důvodů na prosinec.


III. čtvrtletí:

10. července začal předprodej vydávat nové čipové karty. 16. července dorazil do Jihlavy trolejbus e. č. 68 a tím nastala velká obměna trolejbusového parku, která potrvá do roku 2011. 23. 7. vyjíždí na lince B vůz 68. V srpnu vychází kniha ke 100 letům MHD v Jihlavě. 20. 9. proběhly oslavy k výročí sta let MHD.


IV. čtvrtletí:

V Muzeu Vysočiny byla v říjnu instalována výstava k výročí. Koncem října dojezdili všechny negenerálkované vozy 14 Tr krom čísel 46 a 47. V listopadu byl provizorně natažen kus trolejového vedení nad křižovatkou u Rozkvětu, důvodem bylo uzavření odbočovacího pruhu.




Po každoročních prognózách na tomto místě budu letos znovu odvážný a napíši, coby se všechno mohlo stát. Co je jisté. V únoru dorazí druhá várka objednaných trolejbusů 26 Tr v počtu 5 kusů. Opět dojde k vyřazení dalších trolejbusů 14 Tr (zůstat by mělo cca 3 - 5 vozů). Všechny zastávky linek A a C projdou bezbariérovou rekonstrukcí. Na vybraných zastávkách dojde k osazení elektrických tabulí s aktuálními odjezdy spojů. V březnu se rozhodne, zda-li se realizuje nákup 10 nových autobusů za přispění ROP Jihovýchod. Dále by se mohly v rozpočtu nalézt konečně peníze na dostavění trolejbusové trati Vrchlického ulicí - kdo ví kolikrát se ještě tato věta v těchto prognózách objeví. Od 1. dubna bude zaveden nový odbavovací systém na čipové karty. No a špatná zpráva na závěr. Vzhledem k finanční krizi neobdržel pro tento rok Dopravní podnik potřebné peníze a tak se bude omezovat trolejbusový provoz a to tak, že na každé lince ubude jeden vůz (krom E) a bude zaveden celodenní jednotný interval 13 minut.













odzkoušeno v IE 9.0  |  rozlišení 1024x768  |  jihlavskymhd.g6.cz  |  © MK & M.J. & Eugen 2006-2013