Rok 2013 v jihlavské mhd

| | |


Rok 2013 pro jihlavskou městskou dopravu nebyl příliš významný. Ve vozovém parku nedocházelo k zásadním změnám, jako tomu bylo v předchozích letech.



I. čtvrtletí:

První čtvrtletí roku 2013 bylo ve znamení historické tramvaje. Došlo k převezení historické tramvaje do Jihlavy, která následně byla složena pod kryté stání na Pístově. Bylo také zadáno výběrové řízení na opravu této tramvaje, do kterého se však nikdo nepřihlásil. Tudíž bylo výběrové řízení zrušeno.


II. čtvrtletí:

V Brně se začínají prohánět ulicemi naše bývalé trolejbusy, které prošly generální opravou. Dochází také k výměně ukazatelů stavu postavení výhybky za větší. Ke konci května začíná omezení ve Znojemské ulici kvůli stavebním úpravám na rohovém domě. Komunikace byla zde zúžená a vjezd byl povolen pouze vozidlům MHD. Dále je znám také předběžný návrh linkového vedení po zatrolejování Vrchlického ul.


III. čtvrtletí:

Od září, jako ve většině měst, došlo k zvýšení pokut za jízdu bez platného jízdního dokladu. V polovině měsíce září se konal Den bez aut a cestující měli možnost vyzkoušet moderní MHD bez placení jízdného. Závěrem září byl prodloužen ranní spoj linky č. 10 až do zastávky Chlumova, místo původní konečné Březinova.


IV. čtvrtletí:

Poslední čtvrtletí tohoto roku se nese ve znamení dopravního terminálu, resp. k nové lince zajišťující obsluhu. Linka dostala číslo 6 a bude jezdit v úseku Masarykovo náměstí – Městské nádraží ČD. Předpokládá se využití druhého midibusu, který byl pro tento účel zakoupen.



Příští rok by měl být průlomový v oblasti linkového vedení trolejbusů. Protože se počítá s definitivním zatrolejováním ulice Vrchlického a tudíž i ke změně linek. Přibude i nová linka „D“ a naopak linka s písmenem „BI“ se zruší. Nákup nových vozů se neočekává. Dále můžeme očekávat další nové bezbariérové zastávky, přemístění zastávky Na Růžku, zřízení nástupních ostrůvků na zast. Okrajová, světelnou signalizaci na křžovatce ulic S.K.Neumanna X Jiráskova a s touto souvislostí proběhne i rekonstrukce smyčky ve Starých horách (pravděpodobně rok 2015).







- MK -





odzkoušeno v IE 9.0  |  rozlišení 1024x768  |  jihlavskymhd.g6.cz  |  © MK & M.J. & Eugen 2006-2014