TOPlist


Rok 2017 v jihlavské mhd

| | |


Rok 2017 by se s trochou nadsázky dal nazvat "Rokem za rok". Byl tím správným, který dal vzniknout nové trolejbusové trati na Vrchlíckého ulici, společně s dvěma novými trolejbusovými linkami. Jaké žně tento rok jihlavské trolejbusy (narozdíl od autobusů) měly, si rozebereme tradičně po čtvrtletích.

I. čtvrtletí

V lednu vyjíždí v Brně po GO první ex. jihlavský trolejbus vyřazený v roce 2016 (ex. 55, nyní 3061). Dochází k několika vážnějším závadám na trolejovém vedení, na vybraných zastávkách se objevují souhrnné jízdní řády. Začíná se prohlubovat nedostatek řidičů - na trolejbusové linky vyjíždějí sporadicky autobusy. Dále se opatrně přešlapuje kolem dalších výhledů, především v otázce rekonstrukce Brněnského mostu.


II. čtvrtletí

V dubnu se mění jízdní řády linky E, zároveň se objevuje omezení provozu na nové zastávce Fibichova (nespokojenost obyvatel přilehlého domu). V květnu dochází k rekonstrukci zastávky Smrčenská, je vypsáno výběrové řízení na výstavbu TT Vrchlického. Po dobu letních prázdnin platí na trolejbusových linkách "prázdninové jízdní řády" (ve snaze ušetřit nedostatkové řidiče). Rekonstrukcí procházejí zastávky Poliklinika a U Hřbitova.


III. čtvrtletí

Koncem léta je vyhlášeno výběrové řízení na dodávku devíti nových autobusů, výběrové řízení na výstavbu TT Vrchlického je s překvapením úspěšně uzavřeno a od 1. září započala výstavba. Další rekonstruovanou zastávkou je Na Helenínské. Vítězem VŘ na autobusy je Zliner s modelem Urbanway 12m CNG. Autobusy by měly být dodány do srpna 2018.


IV. čtvrtletí

17. září se uskutečnil DOD v DPMJ s jízdami historických vozidel. Rekonstrukcí a přesunem procházejí zastávky na konečné Dopravní podnik, úpravu zaznamenává též trolejové vedení u budovy Štefánikových kasáren na ulici 17. listopadu. Koncem listopadu začíná výstavba smyčky trolejbusu na náměstí, v souvislosti se zprovozněním nové trolejbusové tratě zaniká od 1.12.2017 linka BI, vznikají linky D a F, zastávka Sokolovna se od tohoto data nazývá Vysoká škola polytechnická. Přes vánoční svátky nejsou v provozu linky 31 a 32.





Výhled

Co očekávat můžeme, máme víceméně jisté. Koncem ledna bude dokončena trolejbusová smyčka na Masarykově náměstí, přibližně ve stejné době na ní bude usměrněna linka E. Od 1. dubna by mělo dojít k uzavírce Brněnského mostu, což si vyžádá komplexní změny v linkovém vedení. Dalším rekonstruovaným mostem bude přemostění státní silnice I/38 přes ulici Romana Havelky. Úpravy provozu MHD přinese i rekonstrukce prostranství u čerpací stanice ONO. Koncem prázdnin dorazí devět nových CNG Urbanwayů. Velmi vážně se letos uvažuje o výstavbě inteligentních zastávek, financovaných prostřednictvím fondů EU. Zprovoznění nové trolejbusové tratě rozpumpovalo energii do dalšího trolejbusového projektu. Oprášily se téměř stoleté úvahy o zavedení elekrické dopravy do Bedřichova. O budoucnosti trolejbusů do Bedřichova se rozhodně právě v tomto roce...










odzkoušeno v IE 9.0  |  rozlišení 1024x768  |  jihlavskymhd.g6.cz  |  © MK & M.J. & Eugen 2006-2018